Sunday, August 30, 2009

BPL : Kebangkitan Di The Reebok Stadium


Di suatu sudut padang di The Reebok Stadium Bolton, rakaman perbualan ketika sesi warming down Liverpool selepas perlawanan Liga Perdana Inggeris.

Gerard: “Boss, macam mana dengan prestasi kita pada perlawanan hari ini? Kita menang ni boss.”
Rafa: “Hang jangan dok poyo lebih-lebih. Masih banyak yang perlu dilakukan, hang pun aku tengok ok hari ni selepas kena basuh dengan sabun cap kapak minggu lepas.”
Gerrard: “Macam biasa aja boss, setiap perlawanan gua mesti bagi 110% komitmen.”
Rafa: “Kita kena akui perlawanan hari ini bukanlah sebaik tahap permainan kita yang sebenar. Tapi aku suka tengok semangat untuk mencari gol selepas Bolton hilang sorang pemain. Letih woo aku sound pengadil, si Sammy tu nasib baik tak kena kad merah lagi tadi”
Gerrard: “Tapi Boss takkan bila 10 orang sahaja baru kita nak menang? Letih macam ni.”
Rafa: “Paham pun hang. Itu la yang aku cakap banyak lagi yang kita perlu ubah. Masih banyak ruang yang kita boleh baiki. Kita bukan lawan 10 orang di setiap perlawanan”

Torres yang sedang warming down dengan rakan sepasukan diketuai oleh Sammy Lee tiba-tiba mencelah,

Torres: “Bro, kita patut dapat 4 gol malam ni, yang last gua try tu keeper save dalam gol. Hantu punya keeper.”
Gerrard: “Hah, yang tu betul. Memang masuk bola tu tapi memang takdak nasib sebab penjaga garisan dan pengadil rabun la pulak.”
Torres: “Gua rasa kalu la asyik dok dapat pengadil rabun, memang patah riuk la gua punya tulang-temulang. Pantang gua dapat bola semua pemain lawan nak tikam kaki gua.”
Gerrard: “ Lu jangan cakap lu aja bro, gua pun kena tikam dengan apa nama mid Bolton tu? Samba? Rambu-ramba? Eh sori Muamba.”
Torres: “ Betul jugak tu, sori la bro, gua tak sempat nak tolong lu sebab gua pun tak cukup tangan dengan bek diaorang, abis lebam-lebam gua. Udah la mata gua yang lebam kena takik dengan bek Stoke aritu tak ilang-ilang lagi ni.”

Kyrgiakos yang tengah minum air setelah berlari sejauh berpuluh kilometer di dalam padang, tumpang sekaki berborak,

Kyrgiakos: “Apa barang lebam-lebam bro, tengok gua selamba aja gua lipat si Davies tu. Hehehe!”
Torres: “Lu lain la bro, lu pahlawan Spartan memang Boss beli untuk kerja-kerja tahan lasak a.k.a tikam menikam ni. Lagipun diaorang tak berani tikam lu bro, silap-silap kang makan pelempang lu yang besor tu.”
Gerrard: “ Hahaha, betui tu betui, lu memang ok malam ni Spartan. Abis penyerang Bolton lu kakikan, bagus-bagus macam tu la baru diaorang tak berani main-main dengan bek Liverpool.”
Kyrgiakos: “Gua ok dengan prestasi malam ni tapi gua memang kena improve lagi game gua. Kalu idak takdak peluang la gua nak celen adik-adik Skrtel dan Agger. Abang Long Carragher lagi jauh la jawabnya.”

Carragher yang sedang berjalan menghala ke tandas terdengar namanya disebut oleh si Spartan lalu mencelah,

Carragher: “Woi-woi apa sebut nama gua ni, mengumpat ka?”
Kyrgiakos: “Takdak la bro, borak-borak kosong aja pasal game tadi”
Carragher: “Gua ingat mengumpat gua tadi. Tapi game tadi kita sepatutnya boleh menang selesa la. Gua pun pening apasal banyak sangat bolos awal-awal musim ni.”

Johnson yang sedang merapikan rambutnya dengan perapi yang baru dibeli ketika window shopping minggu lepas menambah,

Johnson: “Itu la pasal, 7 bijik bocor dah ni, memang sayur la kita kalau masuk bab-bab set piece ni.”
Kyrgiakos: “Kita kena training cam mana nak lompat lebih tinggi la bro. Gua main liga Greece pun takde kena banyak ni set piece.”
Johnson: “Kita boleh score tapi senang nak bocor. Jenuh kita camni. So apa yang kita boleh buat boss?” Johnson menghalakan pertanyaannya kepada Rafa.
Rafa: “Nanti aku akan buat satu sesi training khas untuk semua bek Liverpool. Macam Spartan kata, korang kena belajar lompat lagi tinggi sebab banyak bola yang diaorang hala ke kotak penalti Liverpool guna hantaran bola tinggi.”

Gerrard yang terdiam seketika kerana memerhatikan perbualan rakan-rakannya, tiba-tiba bersuara,

Gerrard: “ Bahagian tengah pun kena banyak juga improve, kurang sangat support gua dengan Torres kat depan. Benni masuk baru nampak ok sikit flow bola tu ke arah gol Bolton.”
Mascherano tiba-tiba berbisik “Sori la bro, gua kena kuar awal. Tak paham apa salah gua. Lucas tak tolong lu ker bro?”
Gerrard: “Lucas? Boleh pakai la sikit hari ni tapi banyak gak hasil backpass dia malam ni.” bisik Gerrard kembali kepada Mascherano. Bukan tidak mahu bersuara nanti kang kena tido dekat bench sebab mengkritik anak emas Boss. Maunya tidak, masa team lingkup lawan Villa dulu, Gerrard yang berkali-kali yang kena warning suruh perform kembali untuk mengetuai kebangkitan Liverpool semula. Susah jugak jadi ketua kerana setiap masa akan dipersalahkan walaupun telah memberikan 110% komitmen di setiap perlawanan sedangkan ada di antara rakan sepasukan yang permainannya bertaraf sekolah tadika. Kalau nama bermain secara berpasukan sepatutnya sama-sama susah, sama-sama senang la kan?

Kuyt, Voronin, Riera, Insua serta Reina hanya tersenyum sahaja dari jauh melihat karenah rakan-rakan mereka itu.

Sesi warming down itu berakhir dengan Reina mengajak rakan-rakannya pekena rojak mamak dan cendol pulut yang berada di tepi stadium sebelum mereka berangkat pulang ke Anfield.

*Hanya sekadar imaginasi penulis setelah telinga kurang sedikit pedih pada hari ini.


YNWA

26 comments:

Firol said...

Lucas tak kecik hati ke dengar tu?

memang tengah tak berapa lah selagi ada beluncas...

Harap kemenangan ni bersambung terus ...asyik menang sampai game ke terakhir menang je..
takde seri takde kalah...
harap doaku diperkenan kan... sempena keberkatan puasa

Anonymous said...

amin...

blassom said...

amin...harapan mcm tue juga

blassom said...

sempat lagi reka skrip ya...nak buat filem ker??? :)...mcm nk sawan tnggu gol kemenangan smlm...nasib baik menang...

MCM said...

Menarik cerita lu bro ...kosentrate sungguh aku baca...sambil membayangkan dorang ni cakap BM hahaha...lucunya..

ijat said...

deorang kene tangkap ngan jawi ker..??mkn siang hr..

ijat said...

firol..
lucas x dengar..
sbb die da g pekena rojak awal2..

Pert Doherty said...

haha.. menang memang menang.. tapi smpi 90 minit wlupun bolton tgl 10 orang, aku tetap bedebar.. haha.. tapi johnson punya gol memang buat aku menjerit sorang2 kt mamak.. haha.. sume orang pandang aku.. haha.. lantak, aku tau i'll never walk alone.. haha..

torres said...

caya la bro.. bleh jd penulis skrip cite nie.. gua undi lu bro!

x tgk game smlm.. menang gak.. tap bolos gak.. defend kene ketat lagi tue..

sepak bola mcm torres~

aremierulez/Amirul said...

rupa2nye, pemergian kau ke liverpool bersama firol telah melarat hingga ke stadium ya?
sampai korang dapat lepak dgn diaorang masa warmdown..
tau aku pun ikut sama...
hahaha

aku ingatkan, dlm skrip ni tak de babak mengutuk lucas, ada jugak...

http://liverpool-malaysia.blogspot.com/

CrAyOn said...

hahaha macam² la lu bro..
boleh wat komik la pas ni..

Anonymous said...

senyum keseorangan depan PC baca dialog dorg..hahahha..best2!!YNWA..

Che said...

wa tambah sikit bro..

setelah mereka beredar, Lucas the mesin-rumput-man bermonolog sendirian,"Ciput tol brader2 ni..gi cendol tak ajak aku..penat aku tebas kaki org mlm ni..takpe2, aku report kat baba benitez"...

hehe..sori bro..lame tak tinggal komen..selalu baca je..sibuk maaaa...

INDRA QIRANA said...

tak kira... No MORE LUCAS he he bebaskan Liverpool dari jajahan Lucas MERDEKA!!!

beemer said...

bro firol ...
lucas awal-awal dah ilang pegi mandi bunga dulu ...
next burnley at anfield ...
liat jugak burnley masa vs chelsea aritu ...

beemer said...

anoy ...
amin ...

beemer said...

sis blassom ...
amin ....
tensen sbb punya la susah nak dpt gol kemenangan tu ... last2 kena sepakan padu gaban kapitan gerrard jugak yg settlekan game tu ...
mmg all out attack lepas davies kena buang padang ...
dpt idea drp hasil penulisan rakan blogger bro firol utk buat skrip ni ...
sesekali kuar dari formaliti mmg best jugak kan?

beemer said...

bro MCM ...
idea spontan lepas game bolton ...
mmg best kalu diaorg betul2 leh cakap BM .. hehehe!

beemer said...

ijat ...
dah dekat time buka posa masa sesi warming down ... kat sana antara kul 5-7 dah masuk maghrib bro ... jawi tak sempat kantoikan diaorg ... hehehe ...
betui tu ijat ... lucas pas mandi bunga torus gi pekena rojak ... yg ajak reina tp last2 diaorg pau rafa suruh byr .. hahaha!

beemer said...

Pert ..
lantok la apa org nak cakap ..
lwn 10 ka, lwn 2 org ka .. yg penting 3 points in the beg!
mcm la team lain tak penah lwn team yg main kurang 11 org kan?
caya la bro ... siap lompat kat mamak! mmg YNWA!!!

beemer said...

torres ... eh torres pun anta komen kat sini .. hahaha!
sesekali tukar angin bro ..
baru meriah sket .... hehe!
rugi gak bro tak layan game tu ... layan tul dia punya tahap tensen .. haha!

beemer said...

amirul ...
hahaha ... jenuh aa wa dgn bro firol kejar player2 nih ... suma malu2 nak buat interview ... hahahaha!
lucas tu kira kena sipi2 aja bro ... hahaha!

beemer said...

bro crayon ..
hahaha!
mmg best sesekali kita layan lawak jenaka ... ilang gak sekejap tensen dgn prestasi turun naik liverpool skrg ni ...

beemer said...

anoy ...
sesekali senyum depan PC mmg best!
YNWA!!!

beemer said...

che ...
lucas nyibuk aja nak makan cendol ... hahaha!
hampeh tul dia bagi lagi freekick kat kotak penalti liverpool ... bahaya wooo ...
kalu baca tak tinggal komen kena belanja nasi ayam hainan che .. hahaha!
no problem ... kalu ada komen ... lagi bagus ... ciput pun ok .. bleh kongsi pendapat dgn mamber2 lain kat sini ... anyway tq che sbb selalu singgah sini ..

beemer said...

bro indra ...
mmg bro bleh lead kempen "Tendang LUCAS kuar dari Anfield" hahahaha!
selamat hari merdeka bro!